Monday 17 November 2014

Germanizarea Romaniei - Klaus Presedinte / More on politics


Klaus Iohannis presedinte.
E un moment istoric dar sa-l intelegem corect.

Am vazut ieri si aseara ceva frumos, estetic. Am vazut o alta natiune, o alta mentalitate..un popor decis sa faca "the right thing to do", o forta a tineretului,  a online-ului si a diasporei.
In ziua de 16 noiembrie nu am fost doar romani..am fost mai mult de atat:  am fost un curent, un trend pozitiv, o revolutie civică a dreptății, un gand care a incojurat planeta cu un aer de patriotism si mandrie, de restituire a patriei mama la popor.

Sa fie de ajuns? Oare nu trebuia sa cerem mai mult? E laudabil ceea ce s-a intamplat in diaspora si am tot respectul pentru ei dar mi-e frica sa nu conteze din nou prea putin aceasta schimbare..sa nu ajungem din nou aici la viitoarele alegeri. Ni s-au pus in fata 2 rele: unul mai mic si altul mult mai rau. De ce nu am avut nici de data aceasta o varianta buna?

Am vazut o reeditate a alegerilor din 2004 respectiv 2009, cand oamenii împinși la extreme aveau de ales ca acum, intre raul cel mic si raul cel mare, intre un PSD corupt pana in maduva oaselor si un partid PD cu un aer de speranta, de noutate. Intre o baroniada si un partid frumos impodobit, cu aspiratii si idealuri apropiate romanilor. Schimbarea s-a facut, baronii au ramas.
Am vazut de asemenea, ca și-acum,  o Romanie rupta in doua si un vot decis de diaspora. O fi corect?
Atat in 2004 cat si in 2009 au votat peste 10 mil de romani. Asteptam schimbarea de la comunism încoace..la fiecare an electoral o tot asteptam.

Am crezut cu tarie multi dintre noi într-un Basescu care sa reaseze tara din nou pe sine. Am crezut într-un guvern Tarceanu, într-un guvern Boc...am vrut cu tot dinadinsul sa credem ca nu am votat de formalitate, ca nu facem pseudorevolutii, ca nu suntem manipulati, ca nu e doar o schimbare de stafeta si ca nu isi impart din nou doar intre ei ciolanul si vor arunca si plebei câte o bucatica de carne mai grasa.
Spunea împăratul Solomon in eclesiasul 2: "Căci ce va face omul care va veni după împărat? Ceeace s’a făcut și mai înainte."

In 2014 ni s-a dat de ales intre doua personaje arhicomice: Santa Klaus si Mickey Mouse.
Stim ca Mickey Mouse fura constant branzica de la buget si o imparte tovarasilor lui rontaitori. Dar sa nu uitam cine este si Santa Claus: un bărbat grăsuț, cu barbă, îmbrăcat într-o haină lungă, verde și guler de blana, care imparte alaturi de "spiridusii" lui "cadouri " noaptea. Moș Crăciun a fost asemănat cu Odin, un zeu important la popoarele germanice. Originea lui Santa Claus este de fapt una pagana : ziua de Craciun a fost suprapusa cu ziua in care se celebrau Saturnaliile romane; abia după trei secole de la apariția creștinismului, a început să se serbeze nașterea lui Isus.
!Sinterklaas (versiunea olandeză a Sfântului Nicolae) era îmbrăcat cu haine bisericești și se urca pe acoperișurile caselor, trimițându-le acestora cadouri prin horn.
Deci una peste alta e o comparație nefericita zic eu.

NU, nu am votat nici cu mickey mouse,  nici cu santa klaus. Pana cand sa tot alegem raul cel mai mic? Pana cand sa iesim in strada pentru un simplu drept fundamental? Oare astea sunt aspiratiile noastre? Atat ne dorim doar  sa il dam jos pe unul sau pe altul, sau sa il împiedicăm pe unul si să-l ridicam pe celalalt?  Oare problema e omul sau sistemul? Strigam si noi "capul lui Motoc vrem" pentru ca ne e mai la indemana si lasam sistemul sa perpetueze. Protestele si manifestatiile (desi nesustinute biblic)  reprezinta un pilon al democratiei sec.21 dar aduc putine beneficii pentru tara.

Eu unul nu mai vreau vot anti: anti-ponta, anti-basescu, anti-psd. Vreau un vot pro, in care sa se poata regasi orice cetatean care are un simt civic. Oare cat mai avem pana acolo? :). Era timp sa iasa la suprafata variante mai bune dar atat timp cat vom fi manipulati atat de mass-media, cat mai nou, mai ales de Institutiile Bisericesti, nu va fi un vot real, o alegera libera si nici o democrație moderna.
S-a ales o Romanie a lucrului bine facut. Doamne ajuta si sa nu fie doar un slogan gen : " Sa traiti bine!",  ca prea seamana ;). Pe cat de marsava a fost aceasta campanie din 2014, pe atat de lipsita de orizont.
Fara dezbateri reale, fara teme concrete, fara un plan de idei, fara o ideologie noua in afara de a-l arata pe adversar cu degetul nu cred ca poate veni progresul asteptat. E drept ca faptele conteaza mai mult ca vorbele si sa speram ca vor fi macar fapte in cei 5 ani de mandat.

Cei doi contracandidați stateau ca 2 papusi cu sfori, manuite, cu o iscusinta mai mica sau mai mare, de niste papusari de undeva de sus din umbra: una guraliva, una ironica.
Urmeaza sa descoperim papusarii.
PS: Sintagma "nu pot ei fura cat putem noi vota" se pare ca sta in picioare ( daca excludem intrebarea : cine pe cine fura).  Acuma am strigat Jos Basescu si Ponta...oare in 2019 ce vom striga? Just saying ✌


!Ca o subpostare/ tema secundara as vrea sa mai tratez aici un subiect:
Vreau sa fac o paralela (putin cam deplasata stiu) cu situatia care a fost in Ucraina si care nu e gata inca.
Campania electorala din 2014 a fost , asa cum susțin toti, una din cele mai mizerabile campanii, in care un rol important l-a jucat si Biserica.  Au fost acuze de-o parte si de alta referitoare la religia candidatilor la presedentie, dar mai mult, Biserica Ortodoxa s-a implicat extrem de mult in aceasta campanie..si se pare ca a avut si motive.

Am mai spus-o si cu alte ocazii ca toata tensiunea din Ucraina a fost bazata de fapt in principal pe religie, pe conflictul dintre Biserica Ortodoxa (Rusia)  pe de-o parte si Biserica Romano-Catolica (Europa) de cealalata parte. Ucraina incearca sa se rupa de tot de Rusia si sa treacă de partea "Europei Unite". Biserica Catolica isi cheama toate fiicele inapoi iar asta include si protestanții. Din catolicism au iesit toate sectele si religie, pentru ca Dumnezeu nu are o religie. Isus sau apostolii nu au intemeiat nici un cult. EL ne-a dat doar dreptul sa ne numim copii ai lui D-zeu si sa fim crestini (de la Cristos); nu ortodox, baptist, catolic etc ci creștin.

Ei bine ceva asemanator se poate pune in discutie si in cazul nostru de fata: aveam de ales intre un Victor Ponta (ortodox)  care favoriza apropierea de Rusia si un Klaus Iohannis (protestant)  care va apropia tara si mai mult de Europa (in mare parte catolica si ramasita a Imperiului Roman care se reintareste tot mai mult).
Germania a fost si este puterea executiva a Bisericii Catolice si a Imperiului Roman (sub Europa Unita azi) supusa Papei de la Roma. De altfel tocmai acesta a fost si motivul ruperii in doua a Germaniei in Germania de vest si cea de est..pentru ca o Germanie Unita prezenta un pericol prea mare pentru orice putere si nu vroiau o reeditare a ceea ce a facut nazismul.

Uitam de Holocaust si de toate atrocitățile facute de naziști? Vom zice ca Germania de azi nu mai e Germania de atunci, dar exista si azi ofiteri, supravietuitori din vremea Holocaustului care au participat la acele evenimente si spun si acum ca nu regreta ceea ce au facut atunci. Mai mult tot mai putina lume recunoaste existenta Holocaustului spunand ca e o inventie a evreilor. 
O fi o alta Germanie, un alt neam dar radacinile exista la fel cum nici noi nu am scapat de tot de comunism.
Ca vom avea si noi un rol in toate aceste permutari mondiale e mai putin important dar exista o tendință evidenta de rupere fata de Rusia si apropierea de Europa inclusiv a tarilor aliate ale Rusiei.

Sincer cred ca e un vot bun cel rezultat in Romania dar parca nu as vrea o Angela Merkel sa se perinde pe la Bucuresti. Germania a fost singura tara pe plus inclusiv in perioada crizei economice. Sigur ca vom zice :au fost reforme, regim de austeritate etc sau ca avem ce invata de la ei. Dar e evident ca America are un rol tot mai mic in politica mondiala si ca Germania (prin organismul Uniunea Europeana) isi impune tot mai intens punctul de vedere.

Cu toate acestea, in timp ce Europa se întărește in zona ei, Imparatul Nordului aduna si el adepti si face aliante cu tarile arabe, Iran, China, Tarile Latine etc. Rusia, desi multi o vad lipsita de putere si amenintand doar cu vorbe goale, va avea un rol important in evenimentele viitoare.

Nici Klaus nici Ponta nu reprezentau solutia cea buna pentru Romania. In conditii normale Ponta era fara doar si poate castigator al acestor alegeri...avea sprijinul multor presedinti si premieri din Europa,  iar in campanie a fost net superior lui Iohannis care practic n-a contat. In schimb pentru Iohannis și-a aratat un sprijin (mai tacit) doar Angela Merkel. 

Accept votul ca ceva pozitiv dar sa nu ne închipuim ca știm jocurile de culise si ca am castigat razboiul cu sistemul. Romanii au dat dovada de curaj si solidaritate.  Dar inclusiv in diaspora situatia e într-o zona gri in ce priveste transparenta: unii spuneau ca se vota normal, altii faceau scandal. O certitudine stim ca multi romani au fost in "excursie " sa voteze acolo, dar ca i-a trimis iohannis, ponta sau au mers din proprie inițiativă asta nu vom putea sti. Stiu situatii concrete de astfel de traseism. S-a votat de 4 ori mai mult in majoritatea tarilor in diaspora dar putine lucruri au fost îmbunătățite fata de turul 1. Deci se putea vota mai mult si in primul tur dar am venit cu prejudecățile si neincrederea din alti ani.

Avem o victorie, o unitate anti-ponta dar si o tara rupta in doua. Nu sunt si nu am fost nici pro iohannis nici pro ponta dar nici nu pot sa exult prea tare in urma rezultatului pentru ca lucrurile oricum nu merg in direcția cea buna. Prea mult bine nu putem astepta.
Acum, noua realitatea se scrie de aici incolo. Sa speram ca nu vom ajunge sa strigam si Jos Iohannis pentru ca ar fi cu adevarat un context trist.
God bless Romania!

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License